GDE SU NAŠE PARE?

Jedno od najčešće postavljenih pitanja stanara profesionalnom upravniku. Opravdano ili ne?

U protekle 2 godine rada kao profesionalni upravnik bio sam zadužen za više od 30 zgrada (oko 800 stanova). Održao sam više od 150 sednica, što redovnih što vanrednih, na svaki sastanak sam nosio detaljan finansijski izveštaj za prethodni period i uvek se našao neko ko će da postavi pitanje iz naslova teksta.

Koliko god vam čudno zvučalo, ali u poslu profesionalnog upravnika je jako teško, po meni skoro nemoguće, neprimećeno uzeti novac, stavljati ga sa strane i druge malverzacije koje se dešavaju u drugim oblastima poslovanja.

Zašto? Po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada obaveza je nas kao profesionalnih upravnika da dva puta godišnje održimo sastanke skupštine stambene zajednice i da na njima ispostavimo finansijske izveštaje o prihodima i rashodima za prethodni period. Finansijski izveštaji uvek sadrže (trebalo bi da sadrže) stanje od prethodnog izveštaja, prihode, rashode i novo stanje (detalljno uz tačno navedene izvedene radove i slično). Ja imam običaj da ne skidam stare izveštaje iz oglasne table već da preko njih lepim naredni. Na taj način najlakše odgovorim na gore navedeno pitanje. “Kako smo prošli put imali 100000, a sada imamo samo 45000?” Ako su vam izveštaji detaljni i tačni kao oni koje ja nosim na sastanke, dovoljno je pogledati prethodni i najnoviji i odgovoriti na pitanje gde su stanarske pare.

Kada je ovo pitanje opravdano?

Naravno ako neko svesno pokušava da prikrije neki manjak, gubitak, trošak ili izvedeni rad. Svaka malverzacija ili pokušaj iste od strane profesionalnog upravnika će, ako ne istog momenta, isplivati veoma brzo.

Ako je došlo do nenamerne greške u finansijskom izveštaju. Ko radi taj i greši, izlizano, ali istinito. Upravnik koji je siguran da nije ništa loše uradio će vas saslušati i naknadno vas obavestiti, kako osobu koja je postavila pitanje tako i ostatak stambene zajednice u vidu obaveštenja na oglasnoj tabli. To je način i na koji bih ja postupio.

Kada je potpuno neopravdano?

“Gde je naših 6.000,00 rsd od prošle sednice, nema radova u tom iznosu”? Svaka banka naplaćuje održavanje računa i to u različitim iznosima. Nekada ti iznosi budu i preko 1000 dinara mesečno. Iako sve to stoji u finansijskom izveštaju pojedincima je to veoma sumnjivo!

“Mi plaćamo 500 dinara mesečno, a na računu ima samo…”

Vi plaćate, ali neki ne plaćaju i dug im se gomila na računu Informatike. Ja sam od onih profesionalnih upravnika koji na svaki sastanak nose spisak dužnika baš zbog ovakvih stuacija. Ne prikazujem ga osim ako neko ne zahteva, ali uvek iznesem podatak da je ukupan dug stanara za fond stambene zajednice toliko i toliko. Ovo je dug na koji profesionalni upravnik ne može da utiče jer ga narodski rečeno “uteruje” Informatika. Mi jedino može da im pustimo po koju molbu na mejl da ubrzaju naplatu dugova.

Kakva je ovo popravka u vrednosti od XY dinara? To sam ja mogao za upola manje da uradim!

Ako je odobrena ponuda na prethodnom sastanku dotični u 99 posto slučajeva nisu bili prisutni. Ako rad nije po ponudi nego je u pitanju bila hitna intervencija treba uzeti u obzir i vreme izvođenja radova (ponoć recimo), utrošen materijal, ruke i slično. Tehnička služba radi po svom cenovniku i ni jedna stavka ne sme da odstupa i u mom iskustvu kao profesionalnog upravnika sve su cene bile kako su i navedene u cenovnicima tehničkih službi. (naš je posao da i to kontrolišemo). Što se tiče rečenice “Ja bih to mogao za upola manje” (vrlo često i za džabe), moje iskustvo pokazuje da od tih izjava uvek na kraju ostane samo izjava i ništa više.

Meni jedno od omiljenih pitanja profesionalnom upravniku je “Za šta mi vas plaćamo”. O njemu imam svašta da kažem kao neko ko se profesionalnim upravljanjem bavi više godina. Nekada je zaista opravdano postavljeno od strane stanara, a nekada zbog dobro obavljenog posla stanari imaju utisak da profesionalni upravnik samo uzima novac, a ne radi ništa. Zanimljiva tema pa ćemo je obraditi u narednom tekstu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: